• www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu

Hirlevél feliratkozás







Keresés

Címlap

A betegség:

Általában a láb I. ujján előforduló betegség lényege, hogy az általában öröklötten szélesebb körömlemezek, valamilyen kiváltó ok miatt, (pl. szűk cipő, helytelen körömvágási szokások stb.) egyik, vagy egyszerre mindkét oldalon a körömvezető síneken "áttörnek" és a köröm melletti szövetekbe benőve fájdalmas, gyulladásos panaszokat okoznak.

Műtét előtti  teendők:

A műtét előre megbeszélt időpontjában megjelent betegnek először felvesszük az adatait, majd az orvosi vizsgálat előtt megkérjük, olvassa el az alábbi tájékoztatót. Ezt követi a szakorvosi vizsgálat, mely után az orvos szóban, az írásos betegtájékoztatónál részletesebben elmond minden a műtéttel és az azt követő gyógyulási szakaszokkal kapcsolatos tudnivalót. Ezután a beteg, ha kívánja végeztetni a műtétet, egy "megbízási szerződést" ír alá, melyben megbízza a klinikát a beavatkozás elvégzésére. Emellett vállalnia kell a betegnek az írásbeli tájékoztató alapján az otthoni sebkezelést is.

A benőtt köröm műtétje:

A műtét helyi érzéstelenítésben történik, ez az ujj két oldalán futó érzőideg mellé beadott 1%-os Lidocain injekciót jelent. A műtét lényege, hogy a benőtt köröm széli részét kivágjuk, majd a körömház széli részén elpusztítjuk azokat a körömtermelő sejteket, amelyek a túl széles, "benőtt" köröm kialakulásáért felelősek. Ezáltal mintegy megkeskenyítjük a körömházat és a későbbiekben már nem lesz miből kinőjön a túl széles köröm. Ezért ez a műtét végleges megoldást jelent. A műtétet célszerű egyszerre mindkét körömszélen elvégezni, attól függetlenül, hogy esetleg csak az egyik szélen mutatkoznak tünetek, mert a tapasztalat szerint előbb-utóbb a jelenleg tünetmentes oldalon is elkezdődnek a panaszok

Műtét utáni teendők:

A benőtt köröm műtétet 15-20 perces megfigyelés követi a klinikán. Ezután a beteg megkapja a műtéttel kapcsolatos dokumentációt (a zárójelentést, a megbízási szerződés egyik példányát, az írásos betegtájékoztatót, a számlát, az operáló orvos névkártyáját, valamint egy tájékoztatót a klinikán folyó egyéb tevékenységekről), majd távozhat. A benőtt köröm műtétje utáni napon a kötést le kell venni. Általában a műtéti területbe egy kis tampont szoktunk helyezni, ezt 4-5 perces áztatás után határozott mozdulattal el kell távolítani. Ekkor jelentkezhet kisebb vérzés, ilyenkor kötést kell helyezni a sebre egy napig és a vérzés eláll. Lehet fürdetni, a sebet érheti víz, jót is tesz, ha minden nap zuhannyal jól kimossuk a sebet. Kb. egy hétig célszerű fürdés után 4-5 percig fertőtlenítő oldatban Betadine, Neomagnol) megáztatni, majd egy gyorstapaszt felhelyezni a sebre. A seb váladékozással gyógyul, ez nem kóros, piros udvar veszi körül, ez nem gyulladás, aggodalomra nem ad okot. Fájdalom a műtét után nem szokott jelentkezni, ha mégis, úgy 1-2 tabletta Algopyrin elégséges a csillapítására. Egy hét után otthon a lakásban célszerű szabadon hagyni a sebet, így gyorsabban gyógyul. Fertőződéstől nem kell tartani. A teljes gyógyulási idő 4-6 hét, ami  nagymértékben függ a műtét előtti állapottól (pl. esetleges gyulladás.). Fontos elmondani, hogy a műtét mozgásban nem gátol, szó sincs ágyhozkötöttségről, a gyógyulás teljes ideje alatt a járóképesség megtartott.

Lehetséges szövődmények:

Valamely beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. Az orvosi beavatkozás szövődményei: utóvérzések, gyulladások, azonban - hála az orvos-tudomány fejlődésének - egyre ritkábbak az otthoni gyógyulás szakaszaiban a beteg különböző elváltozásokat észlelhet, amelyek azonban nem mindig kórosak. A sebfájdalom, esetleg hőemelkedés az első napokban mind a normális sebgyógyulás úgymond velejárói, aggodalomra nem adnak okot. Az esetleges utóvérzést könnyen fel lehet ismerni, a seb esetleges gyulladását is, a fájdalomról, a pirosságról, a melegségről. Ezen esetekben azonnal értesíteni kell a klinikát  -  erre éjjel-nappal van lehetőség  -  ahol haladéktalanul mindent megtesznek a szövődmény elhárítására. Ezért látjuk el betegeinket az operáló orvos névkártyájával.

Gyógyulási kilátások:

A körömház plastica műtét esetében a gyógyeredmények igen jók. Az átlagos gyógyulási idő 3-4 hét, azonban ez nem azt jelenti, hogy eddig kell feküdni a műtét után, hanem azt, hogy ekkorra lesz a beteg teljesen terhelhető. Késői szövődmény a benőtt köröm kiújulása, ez fél egy év alatt szokott kialakulni. Ez saját statisztikánk szerint 5 %. Ebben az esetben a műtét ismételhető. Tekintettel, hogy végleges megoldást ígérünk, egy éven belüli kiújulás esetén az újbóli műtét ingyenes a beteg számára. Ezen tájékoztató csak általános felvilágosítást tud nyújtani Önnek. Kérjük, hogy az orvosi vizsgálat alkalmával tegye még fel kérdéseit, amelyekre pontosan, az Ön betegségének ismeretében tudunk válaszolni.