• www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu

Hirlevél feliratkozás







Keresés

Címlap

Érzéstelenítés (anaesthesia)
Szeretnénk, ha megismerkedne a műtéti érzéstelenítés (anaesthesia) módjaival, előkészítésével, lefolyásával és esetleges a műtét kockázatán kívüli szövődményeivel.
A műtéti érzéstelenítésnek lényegében három jól elkülöníthető módja van:

  • 1. Helyi (local) érzéstelenítés
  • 2. Vezetéses, regionalis (epidural, spinal, Oberst, stb) érzéstelenítés
  • 3. Narcosis ("altatás")
    • a. intravénás
    • b. intratracheális (légcsövön keresztül)
    • c. laryngealis (maszkos)

Ezek közül - a műtéttől függően- az önnel való megbeszélés alapján választjuk ki a legmegfelelőbbet.
Mi szükséges az érzéstelenítéshez, egyben a műtét elokészítéséhez? Laboratóriumi vizsgálatok, mellkas röntgen, EKG, belgyógyászati vizsgálat. Ha ezek során betegséget találunk (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, szív-, vese-, máj zavarok, stb.) akkor azok részletesebb szakvizsgálata, kezelése és rendezése szükséges a műtét előtt. Súlyosabb elváltozás (nőknél menstruáció, de egy banalis herpes is, stb.) a nem életmentő- plasztikai műtét elvégzését-, vagy csak az altatást kérdésessé, túl kockázatossá teheti, esetleg elhalaszthatja.

Az érzéstelenités előkészítése
A műtétet megelőző este tanácsos 1 tb. nyugtató vagy enyhe altató bevétele. A műtét előtt 12 órával enni, illetve 6 órával inni nem szabad. Folyamatos gyógyszerszedés esetén a műtét reggelén egy korty vízzel a gyógyszereit be lehet venni. El kell távolítani a körömlakkot, sminket, szemüveget, kontaktlencsét, kivehető fogakat, ékszereket. Közvetlenül a műtét előtt zuhanyozni kell, mely után testápoló használata tilos, és csak az általunk adott ruhát veheti fel. A műtét előtt 1/2- 1 órával nyugtató tablettát vagy injekciót adunk.

Érzéstelenítés menete a műtőben

  • 1. Helyi (local) érzéstelenítés: az operáló orvos végzi a műtéti területbe beadott helyi érzéstelenítő szerrel.

A további két esetben először vénaszúrás, majd az infúzió bekötése történik.

  • 2. Epidural illetve spinal (gerinc melletti ill. gerinc) érzéstelenítés: Bal oldalra fektetve, összegömbölyödött helyzetben, a gerinc megszúrásával történik helyi érzéstelenítés után a gyógyszer beadása. A magasságtól függően, de általában a köldöktől lefelé érzéstelenség-, mozgásképtelenség - ez átmeneti! - áll be kb. 15- 20 perc múltán.

Műtét alatt a páciens ébren van, de enyhe nyugtató, altató vénás adása is lehetséges.

  • 3. Altatás (narcosis):

a. Intravénás:
A véna megszúrása után infúziót kötünk be, és folyamatosan adagoljuk a megfelelő altató gyógyszert
b. Intratracheális:
Az előző formától abban különbözik, hogy izomlazító adása után a légcsőbe helyezett csövön keresztül mesterséges lélegeztetést alkalmazunk
c. Laryngealis:
A lélegeztetés végezhető úgy nevezett laryngealis (gége-) maszk - a gégére ráboruló-, a gégebemenetet lezáró speciális maszk segítségével is.

Az anaesthesia szövődményei

  • 1. Helyi (localis) érzéstelenítés: elsősorban a fogászatban, de arc-, mell-, orr-, egyéb plasztikai sebészeti műtéteknél is alkalmazzuk. Nem szövődmény, hanem velejárója a tűszúrás, feszítő érzés. Helyi érzéstelenítő szerek különbözőek, de bármelyikre lehet a páciens túlérzékeny. Ez viszketésben, testszerte jelentkező csalánkiütésben, az arc, száj, szemtájék vizenyőjében, gégevizenyőben, általános shockban nyilvánulhat meg, és halálos is lehet. Az előbb említett szövődmények nagyon ritkák, a legsúlyosabbak alig fordulnak elő. A helyi érzéstelenítő vérzéscsillapítót (Tonogen) tartalmaz, ez a gyógyszer szédülést, szívdobogás érzést, akár ájulást is okozhat.
  • 2. A gerinc melletti (epidural), gerinc (spinal) érzéstelenítésnél is előfordulhatnak az előbbi szövődmények, emellett a gyógyszer általános hatásaként, vérnyomáscsökkenés, ezzel járó szédülés, hányinger, hányás léphet fel. Ezek a szövődmények is viszonylag ritkák és megfelelő gyógyszerekkel, infúzióval kivédhetőek. A későbbiekben derékfájás, fejfájás előfordulhat.
  • 3. Altatás (narcosis):

a. intravénás narcosis
b. általános (intratracheális - laryngealis maszk) narcosis esetén

  • a mindig szükséges véna szúrás nehézsége miatt - többszöri szúrás gyenge vénák esetén- a kar utána fájdalmas lehet, bőr alatti bevérzés keletkezhet, ritkán vénagyulladás is felléphet. Egyes gyógyszerek vénagörcsöt, véna gyulladást-, thrombotizálódást-, elzáródást okozhatnak. Fennállhat az altatószerre túlérzékenység (ld. fentebb felsoroltakat !).
  • Egyes altatószerek (igen ritkán) kóros, magas lázas állapotot (halálozás is lehet) okozhatnak. Narcosis után felléphet hányinger, hányás, nyugtalan vagy elhúzódó ébredés. Vér- és vérkészítmények alkalmazása esetén fertőző májgyulladás vagy AIDS fertőzés is lehetséges (vérátömlesztés egészen ritka esetben válhat csak szükségessé, s természetesen minden szükséges szűrővizsgálaton átesett vérrel történik, de a szűrővizsgálatok sem nyújtanak 100 %-os biztonságot az ú.n. "ablak-periódus" miatt).

Az érzéstelenítés bármelyik formája, de a narcosis különösen okozhatja a meglevő betegségek rosszabbodását- pl. cukorbetegség, hypertonia, szívbetegség, stb. esetében.