• www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu

Hirlevél feliratkozás







Keresés

Címlap

Férfiaknál is panaszt okozhat a nagy méretű, esetleg lógó emlő. Ilyenkor az emlő állományát el kell távolítani a bimbó és a bimbóudvar megtartásával. Csak teljesen kifejlett emlő esetében - általában 18-20 éves kortól - végezzük a beavatkozást. Gynekomastia műtét az emlőállomány méretétől függően helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végezhető.A műtét állhat egyszerű zsírleszívásból, ha a zsírszövet szaporodott fel, állhat a mirigyállomány kimetszéséből, ha a mirigyállomány erősödött meg, és ezek kombinációjából, illetve a bőrfelesleg jellegétől fogva akár, mint a női emlőnél, a mell felvarrásából is.  Tekintettel a nagy sebfelületre, a leggondosabb vérzéscsillapítás mellett is dréncső (csövek) behelyezése szükséges a műtét végén, melyen át a sebváladék a csővel összekötött műanyag palackba kerül, illetve enyhe szívással a bőr letapadását segíti elő.

Műtét után:

Gynekomastia műtét után hat hétig maximális fizikai kímélet javasolt. Kompressziós ruha viselése 4-6 hétig szükséges. A varratszedés 7-14 nap között esedékes. Nehéz fizikai munka, sportolás, a műtétet követő hat hétig nem engedélyezett, ezt követően fokozatos terheléssel a teljes fizikai aktivitás két-három hónap elteltével érhető el.

Szövődmények:

A gynekomastia műtétnek a szokásos műtéti szövődményeken (utóvérzés, fertőzés, trombózis, tromboembólia) túl általában egyéb szövődménye nincs (előfordulása 3-5%). Nagyon ritkán előfordulhat körülírt bőrelhalás, valamint - főleg idősebb korban - steril zsírelhalás, ami átmeneti váladékozással járhat. E szövődmények általában spontán gyógyulnak, speciális kezelést, vagy műtéti beavatkozást nem igényelnek. A leggondosabb műtéti technika, a legjobb varróanyagok és tökéletes műtét utáni sebgyógyulás mellett sem lehet azonban ígérni, hogy a műtéti hegek láthatatlanok lesznek. A bimbóudvar körüli metszés és a bimbóudvar alatti függőleges metszés általában alig látható, szép heggel gyógyul az esetek túlnyomó többségében. Ez az eredmény fokozatosan, egy - két év alatt alakul ki. A leginkább problémás heg mindig a mell alatti harántmetszés hege, illetve a függőleges heg találkozási pontjai a másik két heggel. Ezeken a helyeken a gyenge vérellátás miatt néhány milliméternyi kiterjedésben gyakori a gyógyulási zavar, ami a heg kiszélesedését eredményezi. A metszés sebgyógyulási eredménye előre nem látható!. Aki tehát ilyen műtétre vállalkozik, el kell döntenie, hogy a megnagyobbodott emlője, vagy a műtét után valamennyire minden esetben látható műtéti hegek zavarják jobban. A hegesedést nagy mértékben befolyásolja az egyéni hajlam. Az esetleg vaskos, feltűnő műtéti hegeket, amennyiben hónapok múlva sem javulnak kellő mértékben, egy kisebb hegkorrekciós műtéttel általában elfogadhatóvá lehet tenni. Hegkorrekciót legkorábban a műtét után egy évvel szabad végezni! Amennyiben a műtét során a bimbót és a bimbóudvart is – a lógás mértékétől függően – a megfelelő magasságba kell áthelyezni, ezek vérellátása és beidegzése is károsodhat. Gynekomastia műtét után az érzészavar a teljes érzéketlenségtől az enyhe zsibbadásig változó mértékű lehet. Az esetek túlnyomó többségében néhány hét, esetleg hónap eltelte után az érzőképesség fokozatosan helyreállhat. Előfordul azonban maradandó érzéskiesés is. A bimbó és bimbóudvar vérellátása a centiméterben kifejezhető lógás mértékének arányában károsodik a műtét alatt, ezért ritkán (1-2% körül), de előfordul a bimbóudvar részleges, kivételesen teljes elhalása. Utóbbi esetben a bimbóudvar egy másik plasztikai műtéttel pótolható.

Mivel az emberi test sem teljesen szimmetrikus, nem várható, hogy a műtét után kialakuló forma, a bőr feszessége, a műtéti heg minősége és helyzete teljesen szimmetrikus legyen.