• www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu

Hirlevél feliratkozás







Keresés

Címlap

A túlságosan nagyméretű emlők súlyuknál fogva megnyújtják az őket felfüggesztő bőrt és kötőszövetet, ezáltal megereszkednek. Nagyméretű emlőknél a mellfelvarrás önmagában nem elegendő a lógó emlők korrekciójára, mert a súlyos emlő néhány hónap múlva ismét megereszkedik. Ennek elkerülésére az emlőállomány egy részét el kell távolítani, hogy az emlő súlya ne haladja meg azt a mértéket, amit a bőr illetve a műtéti hegek meg tudnak tartani. A kívánt méretűre csökkentett emlők felvarrása tartósan szép eredménnyel jár. Leggyakrabban csak teljesen kifejlett emlő esetében - általában 16 éves kortól - végezzük a beavatkozást. Egészen kivételes esetben - extrém nagyságú, elviselhetetlen méret és súlyos panaszok esetén (gigantomastia) korábban is elvégezhető a mellkisebbítés. A mellkisebbítés az esetek zömében altatásban végzendő. Mivel a műtét kapcsán az emlő mirigyállományának és a tejutak egy részét el kell távolítani, az emlő szoptatásra való alkalmassága tapasztalataink szerint bizonyosan csökken, de nem szűnik meg.

A műtéti metszések:

Legyakrabban a fordított „T” alakú metszésvezetést használjuk mellkisebbítés esetén: a mellbimbó körüli körkörös metszést, a mell alatti áthajlási redőben ejtett harántmetszést, valamint a kettőt összekötő, bimbóudvar alatti függőleges metszést. Ritkán elvégezhető a redukciós emlőplasztika „short scar” metszésvezetéssel is. Eltérő nagyságú emlők esetén a metszések hossza is eltérő lesz! A metszésvezetést a műtét előtt elvégzett mérések alapján a bőrön történt jelölések szerint határozzuk meg. A bőrfelesleg eltávolítása után az emlőállomány egy részét - aszimmetrikus emlők esetén a két oldalon eltérő nagyságú részt - eltávolítjuk, majd a maradék emlőállományt varratokkal egyesítve félgömb alakúra formáljuk. Bizonyos aszimmetriák esetén csak az egyik oldalon végzünk mellkisebbítést, a másik oldalon pedig csak felvarrást. Minél nagyobb az emlő, annál nagyobb nehézséggel jár a bimbó és bimbóudvar megfelelő magasságra helyezése. Ez bizonyos esetekben a szoptatási képesség nagyfokú csökkenéséhez, esetleg elvesztéséhez vezethet és szövődmények forrása is lehet! A bimbóudvar kisebbítése veszélytelenül elvégezhető. A metszéseket a bőr alatti szövetben és a bőrben vezetett, kívülről nem látható tovafutó varratokkal zárjuk, amelyeket később teljesen eltávolítunk. A redukciós emlőplasztika végén tapaszokkal rögzítjük a melleket, hogy súlyuknál fogva ne húzzák, feszítsék a varratokat, mert ez a hegesedést rossz irányban befolyásolná.

Műtét után:

Mellkisebbítés után a varratokat 7-14 nap után távolítjuk el. Melltartó viselése legalább hat hétig feltétlenül szükséges, a sebvonalak tehermentesítése céljából, éjjel-nappal, később csak nappal. A karok magasba emelése csak lassan, óvatosan történhet, fizikai munka, nagyobb súlyok emelése (1-2 kg-ot emelhet), cipekedés, fizikai megterhelés, mindennemű sportolás hat hétig tilos. Ez alatt napozás, szolárium is kerülendő. Autóvezetés két hétig nem megengedett.

A leggondosabb műtéti technika, a legjobb varróanyagok és tökéletes műtét utáni sebgyógyulás mellett sem lehet azonban ígérni, hogy a mellkisebbítés műtéti hegei láthatatlanok lesznek. A bimbóudvar körüli metszés és a bimbóudvar alatti függőleges metszés általában alig látható, szép heggel gyógyul az esetek túlnyomó többségében. Ez az eredmény fokozatosan, egy - két év alatt alakul ki. A leginkább problémás heg mindig a mell alatti harántmetszés hege illetve a függőleges heg találkozási pontjai a másik két heggel. Ezeken a helyeken a gyenge vérellátás miatt néhány milliméternyi, fél-egy cm2-nyi kiterjedésben gyakori a gyógyulási zavar, ami a heg kiszélesedését eredményezi.

A három metszés eltérő gyógyulási eredménye azok helyének eltérő bőrminőségéből ered. A bimbóudvar körüli vékony finom bőr finomabb heggel gyógyul, mint a mell alatti vastagabb bőr. Aki tehát ilyen mellkisebbítő műtétre vállalkozik, el kell döntenie, hogy nagyméretű, lógó mellei zavarják jobban, vagy a műtét után valamennyire minden esetben látható műtéti hegek. A hegesedést nagy mértékben befolyásolja az egyéni hajlam. Az esetleg vaskos, feltűnő műtéti hegeket, amennyiben hónapok múlva sem javulnak kellő mértékben, egy kisebb hegkorrekciós műtéttel általában elfogadhatóvá lehet tenni. Hegkorrekciót legkorábban a műtét után egy évvel szabad végezni!

Mivel az emberi test sem teljesen szimmetrikus, nem várható, hogy a műtét után kialakuló forma, főként nagy aszimmetria esetén a nagyság, a bőr feszessége, a műtéti heg minősége és helyzete teljesen szimmetrikus legyen.

Szövődmények:

Az emlőkisebbítés után a bármilyen más sebészeti beavatkozás kapcsán szóba jöhető szövődmények (vérzés, fertőzés, sebgyógyulási zavar) léphetnek fel (3-5%). Az operálandó emlő nagyságával arányos gyakorisággal  fordulhatnak elő  az emlő állományán belül kisebb-nagyobb zsírelhalások. A műtét után általában 7-10 nappal az esetek 30-50%-ában előfordulhat, hogy a hosszanti és haránt irányú heg találkozásánál a sebszélek kissé eltávolodnak egymástól, kis nyílás keletkezik és a műtét következtében a mélyből az elhalt és elfolyósodott zsír sárgás-rózsaszín folyadék formájában kiürül.  Ezek néhány hét alatt spontán gyógyulnak, speciális kezelést nem igényelnek. Ugyancsak az emlők méretével arányos gyakorisággal, de igen ritkán (2-5%) fordul elő kisebb- nagyobb sebszétválás, esetleg bőrelhalás. E szövődmények megfelelő kezelés mellett szintén spontán, újabb műtéti beavatkozás nélkül, de rendszerint kiszélesedett, esetleg megvastagodott heggel gyógyulnak. A bimbó és bimbóudvar átmeneti érzészavara ugyancsak az emlő nagyságával párhuzamos mértékben és gyakorisággal fordul elő. Ez a teljes érzéketlenségtől az enyhe zsibbadásig változó mértékű lehet. Az esetek túlnyomó többségében néhány hét, esetleg hónapok eltelte után az érzőképesség fokozatosan helyreállhat. Előfordul azonban maradandó érzéskiesés is!

Redukciós emlőplasztika esetén abimbó és bimbóudvar vérellátása a centiméterben kifejezhető lógás mértékének arányában károsodik a műtét alatt, ezért ritkán (3-6% körül), de előfordul a bimbóudvar részleges, kivételesen teljes elhalása (ezek előfordulását az általános állapot, kövérség, dohányzás, idősebb korban keringési zavarok fokozhatják). Utóbbi esetben a bimbóudvar egy másik plasztikai műtéttel pótolható.

A későbbiekben kerülendő a gyakori, nagyobb mértékű testsúlyváltozás, dohányzás. Nagyobb méretű emlők esetén tartós melltartóviselés ajánlatos, hogy a bőr ismételt kinyúlása, ezáltal egy újabb műtét szükségessége minél később következzen be. Sportoláshoz mindig melltartót kell viselni!