• www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu

Hirlevél feliratkozás







Keresés

Címlap

A kor előrehaladtával az arc formája megváltozik, az öregedés folyamata láthatóvá válik. Elsősorban a bőr az a szervünk, amelyen a legtöbb változás megjelenik, de tudnunk kell, hogy a bőr alatti szövetek, izmok, fasciák (bőnyék) is lazábbak lesznek, a bőr alatti zsírszövet átalakul, általában elfogy vagy az arc felső harmadában sorvad és a toka ill. áll területén megnő. A mélyebb szövetek, a csontszövet is változáson esik át, a csontok is sorvadnak, alaki, formai változáson esnek át. Ezeket a tényeket mindenkinek ismerni kell, mert egy kiválóan elvégzett arcplasztika után nem mindig a korábban ismert és elvárt arcforma köszönt vissza, hanem egy megfeszített bőrű, fiatalabb, de esetleg kevésbé ismert arc tekinthet vissza a tükörből. Arcplasztika.face lifting során a bőr és az alatta lévő lágyrészek megfeszítése folyik, de a fenti ismeretek miatt néha, egyes páciensek esetében szükség lehet volumenpótlásra, vagy más beavatkozásra is az arcplasztika kiegészítése céljából!

A bőr az életkor előrehaladtával öregedési folyamaton megy keresztül, melynek során csökken a bőrben lévő rugalmas és kollagén rostok száma, ezzel párhuzamosan csökken a bőr feszessége, egyre petyhüdtebbé válik. A bőr és a bőr alatti kötőszövetek sorvadása következtében meglazul, a gravitáció hatására süllyedni kezd, végül láthatóan lóg. A bőr alatti mimikai izomzat működése a bőr rugalmasságának elvesztésével egyre kifejezettebb redők és ráncok képződéséhez vezet, főleg a száj és a szem körül ill. a nyakon.

Ez a folyamat egyénileg változó életkorban kezdődik és egyénileg változó sebességgel halad előre. Az egyén alkati tulajdonságain túl bizonyos tényezők erősen befolyásolják, felgyorsítják a bőr természetes öregedési folyamatát (időjárási tényezők, túlzott napozás, életmódbeli szokások: túlzott stressz, kellő pihenés hiánya, kialvatlanság, dohányzás!, bizonyos betegségek: májbetegség, cukorbetegség, magas vérnyomás, érelmeszesedés, stb.). Ezen elváltozások általánosak, de elsősorban az arcon, nyakon szembetűnőek. Az arcfelvarrás (face-lifting) – helytelenül „ráncműtét” – során a petyhüdt, kinyúlt, lógó, redőződő bőr (esetenként a mélyebb rétegek) megfeszítése, a bőrfelesleg kimetszése, ezáltal az arc feszességének, fiatalosságának visszaadása történik. A bőrbe bevésődött mély ráncokat a műtét nem tünteti el!

Míg régebben az arcplasztika műtét pusztán a petyhüdt bőr alapjáról való leválasztására, majd a felesleg kimetszése utáni visszavarrására korlátozódott, ma már szükség esetén a megnyúlt, petyhüdt izmok és bőnyék megfeszítését is elvégezzük, ami tartósabb eredményt biztosít.

A face lifting lényege minden esetben hasonló. Elvégezhető a halántékon vagy az arcon és a nyakon (mindezen területeken együtt is) vagy a homlokon. A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük (kivételes esetben altatásban).  A műtéti idő általában 2-3 óra.

Az arcplasztika hegei legnagyobb részt a hajas fejbőr területén és a fül mögött rejtve vannak, csupán a fül előtti természetes barázdában marad egy 4-5 cm hosszú, vékony, idővel (néhány hónap) gyakorlatilag alig észrevehető finom heg takaratlanul, a többit a haj és a fülkagyló takarja. Műtét előtt a hajat nem szükséges levágni, de a műtét előtti napon valamint közvetlenül a műtét előtt alapos fertőtlenítő hajmosás szükséges!

Műtét után:

Arcplasztika műtét végén rugalmas nyomókötés kerül a fejre, amiből csak az arc középső része marad ki. A kötést a műtétet követő napokban távolítjuk el. Általában a műtétet követő másnap távolítjuk el a sebüregbe helyezett dréncsöveket, csíkokat is, amelyek a sebüregből bizonyos mértékben mindig szivárgó véres váladékot vezetik ki. face lift műtét után elsősorban a szemek körül és a nyakon, de az arc bármely részén előfordulhatnak kisebb-nagyobb kék foltok, bevérzések. Ezek felszívódási ideje 2-3 hét. A varratszedés két, esetleg három részletben történik, az utolsó varratokat általában 12-14 nappal a műtét után távolítjuk el. Varratszedés után lehet hajat mosni, műtét után 3 héttel lehet az arcot ismét sminkelni. Arcplasztikautáni első 2-3 napon javasolt magas párnán, felpolcolt felsőtesttel aludni és főleg pépes, könnyen rágható ételeket fogyasztani.  Az első héten minden olyan tevékenység (erőlködés, nagyobb fizikai megterhelés, napozás, bármilyen erős meleghatás, forró, erősen fűszerezett ételek, alkohol fogyasztása), amely az arc bővérűségét, kipirulását okozhatja, tilos! Hajfestés három hétig tilos! Napozástól 6 hétig tartózkodni ajánlatos, de a tartós jó eredmény megőrzése érdekében később is mértéktartást javasolunk.

Mivel az emberi test sem teljesen szimmetrikus, nem várható, hogy a műtét után kialakuló forma, a bőr feszessége, a műtéti heg minősége és helyzete teljesen szimmetrikus legyen.

Szövődmények:  Face lift során ritkán (3-5%) előfordulhat utóvérzés, fertőzés. Arcplasztika esetén a  műtéti vérzés általában nem jelentős és biztonsággal csillapítható. Bőr alatti vérömleny vagy savógyülem néhány százaléknyi valószínűséggel az óvintézkedések (drain, nyomókötés) ellenére is előfordulhat. Kisebb vérömleny általában felszívódik, nagyobb vérömleny esetén annak eltávolítása szükséges lehet. Savógyülem esetén leszívással távolítjuk el azt. Erős vérzés ritkán, de jelentkezhet, mind a műtét alatt, mind a műtétet követően, melyet esetleg csak ismételt műtéttel lehet csillapítani. Legrosszabb esetben az elvesztett vér pótlása is szükségessé válhat vérátömlesztés, transzfúzió formájában. Sebgyógyulási zavar vagy sebfertőzés ritkán alakul ki arcplasztika kapcsán. Ha viszont tályogképződés lépne fel, azt sebfeltárással, gennylebocsátással kell kezelni. Bármely műtéti beavatkozás során előfordulhat, hogy az érpályákban vérrög képződik és az a vér útján elsodródhat távoli szervekbe (embólia), pl. a tüdőbe.

A fül mögötti vékony bőr varratvonala mentén a feszülés miatt néha (1-5%) előfordulhat néhány mm-re, fél-egy cm2-re kiterjedő bőrelhalás, amely spontán gyógyul, a visszamaradó szélesebb heg takart helyen van. Ritkán előfordul, hogy a hajas fejbőrben vezetett metszések hegében a haj észrevehetően ritka lesz (ez főleg az eleve ritka hajú egyéneknél szokott előfordulni). Ilyen esetben egy második, korrekciós kis műtéttel ez a panasz megszüntethető.

 Arcplasztika műtét kockázati tényezőjeként és nem szövődményeként fordulhat elő (1-3%) az arcideg ágainak átmeneti, esetleg végleges működési zavara. Az idegek műtét közben megsérülhetnek (ez csak nagyon kivételesen fordul elő). Átmeneti működési zavart okozhat az ideghez közeli vérzések elektrokoagulációja, esetleg a bőr felemelésére használt sebészi kampó okozta nyomás. Maga a helyi érzéstelenítés is okozhat néhány óráig tartó átmeneti működési zavarokat. A műtét utáni időszakban is kialakulhat ilyen elváltozás a kötés elcsúszása, bizonyos pontokra gyakorolt fokozott nyomóhatása, a kötés alatt kialakult extrém mértékű duzzanat következtében. Ezek a működési zavarok (a mimikai izmok különböző mértékű mozgászavara) napok-hetek, esetleg csak hónapok alatt, de az esetek többségében megszűnnek.

Az arcplasztika eredménye, tartóssága életkortól, alkati tulajdonságoktól és a fent leírt egyéb tényezőktől függ. A műtét szükség esetén évek múlva megismételhető, akár több alkalommal is. A többszöri ismétlés az arckifejezés merevvé válásának, a mimika csökkenésének veszélyével jár.

Érdemes az endoscoppal végzett arc és homlokplasztikáról is szót ejteni. Ezen műtét során a csonthártya leemelése történik az alatta lévő csontról (homlokon és a középarc területén). Ebben az esetben a fixáláson van a hangsúly, hogy az új helyre tett csonthártya és a felette lévő összes szövet magasabban tapadjon a csontra a műtét utáni időben.

Speciális szövődménye lehet a belső fonal vagy fonalak kiszakadása, mely bevérzés, vagy ütés következtében történhet. Ebben az esetben a homlokon visszaáll az eredeti helyzet, a középarcon azonban az alsó szemhéjon ectrópium alakulhat ki, mert az alsó szemhéjból a műtét során a meggyűrt bőrfelesleget kivesszük, s ha a bőr visszazuhan, a szemhéjon bőrhiány lép fel, amely lehúzza az alsó szemhéjat. Ezen műtétnél is előfordulhat idegi sérülés, mind a sensoros, mind a motoros idegek részéről.