• www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu

Hirlevél feliratkozás







Keresés

Címlap

Ritkán a combtájon is végzünk bőr-zsírfelesleg eltávolítást.   Combon a metszések vezetése történhet a comb belső oldalának felső harmadában, feltűnő helyen, valamint nagyon ritka esetekben (főként kevés zsírnélküli bőrfelesleg esetén) a combhajlatban is.  Ez minden esetben egyéni mérlegelést, megbeszélést igényel. A  complasztika műtétet  altatásban i végezhetjük.

complasztika után  dréncső (csövek) behelyezése szükséges lehet, melyeket a váladékképződés (vérzés, savózás) megfelelő szintre való csökkenése után távolítunk el.

A combplasztika varratszedése  több szakaszban történik, és általában a műtét után 2-3 hét múlva fejeződik be. Nehéz fizikai munka, sportolás, a műtéteket követő hat hétig nem engedélyezett, ezt követően fokozatos terheléssel a teljes fizikai aktivitás három hónap elteltével érhető el.

Mivel az emberi test sem teljesen szimmetrikus, nem várható, hogy a combplasztika műtét után kialakuló forma, a bőr feszessége, a műtéti heg minősége és helyzete teljesen szimmetrikus legyen.

Szövődmények:

A  dermolipectomia bármelyik típusára vonatkozóan a bármilyen más sebészeti beavatkozás kapcsán szóba jöhető szövődmények (vérzés, fertőzés, sebgyógyulási zavar, trombózis) combplasztika után felléphetnek (3-5%). Combplasztika során a műtéti vérzés általában nem jelentős és biztonsággal csillapítható. Kisebb vérömleny általában felszívódik, nagyobb vérömleny esetén annak eltávolítása szükséges lehet. Erős vérzés ritkán, de jelentkezhet, mind a műtét alatt, mind a műtétet követően, melyet esetleg csak ismételt műtéttel lehet csillapítani. Legrosszabb esetben az elvesztett vér pótlása is szükségessé válhat vérátömlesztés, transzfúzió formájában. Sebfertőzés ritkán alakul ki dermolipectomiák kapcsán. Ha viszont tályogképződés lépne fel, azt sebfeltárással, gennylebocsátással kell kezelni. A nyitott seb a fertőzés lezajlása után magától beforr. Nagyon ritkán előfordulhat körülírt bőrelhalás és viszonylag gyakran zsírelhalás (főleg nagyobb bőr-zsírfeleslegeknél és idősebb korban), ami átmeneti váladékozással járhat. Ilyenkor a sebvonal egy vagy több kisebb-nagyobb szakaszon megnyílhat vagy megnyitásra kerülhet, hogy az elhalt szövetek kiürülhessenek. Ilyenkor a legfontosabb tennivaló a seb tisztántartása, zuhanyozása, antiszeptikus oldattal való kezelése orvosi utasítás szerint. E szövődmények általában spontán gyógyulnak, speciális kezelést vagy műtéti beavatkozást nem igényelnek, de akár hetekig is eltarthatnak.  Bármely műtéti beavatkozás során előfordulhat, hogy az érpályákban vérrög képződik és az a vér útján elsodródhat távoli szervekbe (embólia), pl. a tüdőbe.

Combplasztika műtéti területén illetve annak környékén lefutó idegszálak meghúzódása, sérülése vagy átvágása érzészavart, érzéskiesést vagy a vártnál erősebb fájdalomérzést eredményezhet a műtéti területen illetve annak környékén. Teljes állapotrendeződés hetek, hónapok alatt várható.

Speciális elváltozás ilyen műtét után a seroma képződés. Mivel nagy területeket mobilizálunk, a visszatapadás lassúbb lehet, s közben az izom és zsírszövet között sárgás, szagtalan folyadék (seroma) keletkezhet, mely az esetek egy részében leszívásra (1-5 alkalom) kerül, egy részük pedig spontán felszívódik.