• www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu

Hirlevél feliratkozás







Keresés

Címlap

A genetikai adottságoktól, a kortól, az életmódtól, a táplálkozási szokásoktól függően a testen elszórtan vagy izoláltan zsírfelesleg rakódhat fel. Gyakran a bőr kinyúlása együtt jár zsírfelesleg lerakódásával a hason vagy más testrészen. Gyakori elváltozás az alsó testfél erős, zsírfelesleget felhalmozó tulajdonsága szemben a felső testfél vékony megjelensével.

A zsírleszívás műtéte nem fogyókúra helyettesítő műtét, hanem egy-egy vagy több területen felrakódott extra mennyiségű zsír eltávolítását jelenti. Klasszikus megjelenése, amikor normál , vagy csinos testalkat mellett bizonyos terület önmagában jelentős zsírfelesleget tartalmaz (has vagy a comb külsők, vagy térdek, stb.) Ebben az esetben elég csak az érintett terület zsírleszívása, és nem a súlyprobléma megoldása a cél, hanem az esztétikus testalkat helyreállítása, a testkontúr kijavítása- body sculpturing. A zsírleszívás története a klasszikus szírleszívással kezdődik, amely során csupán szívó erőt használtunk a felesleg eltávolítására. Ezt követte a zsírleszívást könnyítő egyéb eljárások sora, az UAL, az ultrahangos zsírleszívás, a LAL, a lézeres zsírleszívás, vagy a PAL (power assisted liposuction) és a VAL, a vibráción alapuló zsírleszívás. A műtét eredményeként a zsírfelesleg eltűnik, a megmaradt bőr kisebb zsírleszívás során nem változik, nagyobb esetén lazább maradhat.

Fel kell hívnunk a figyelmet arra, zsírleszívás a kövérségből adódó zsírfeleslegek eltávolítására és deformitások megoldására nem alkalmas, ezért fontos, hogy a műtétet az optimális testsúly elérése után végezzük el, vagy ha előbb végezzük, az elvárás ne a fogyókúra helyetti kívánt alak álma legyen, hanem a realitás, a helyi zsírfelesleg redukciója. A kövérség kezelése nem sebészi! Eredményes fogyókúra után visszamaradó - fent leírt - elváltozások zsírleszívás általai kezelése viszont jó eredménnyel végezhető. Zsírleszívás esetén a tolerálható egyszeri zsívesztés 3-4 kg!

Liposuctiót altatásban, gerinckörüli érzéstelenítésben, vagy helyi érzéstelenítésben végzünk. A műtéti metszések: legtöbb esetben a zsírleszívandó terület mellett vezetett kis, néhány mm-es, lehetőleg valamilyen redőbe helyezett metszés. A seb nagysága miatt elmondhatjuk, jó gyógyhajlam mellett a seb a gyógyulási fázis után szinte láthatatlan kis vonalként marad a bőrben. Rossz gyógyhajlam esetén a heg kissé kiszélesedhet, vagy megnőhet. Ilyen esetben, későbbi időpontban (1 év) elvégzett hegkorrekcióval lényegesen javítható. Mindkét oldali zsírleszívás után - mivel az emberi test sem teljesen szimmetrikus -, nem várható, hogy a műtét után kialakuló forma, a bőr feszessége, a műtéti heg minősége és helyzete teljesen szimmetrikus legyen. Ritkán egyenetlenségek fordulhatnak elő a zsírleszívás területén.

A éiposuctió során a bőr alatti zsírszövetből távolítunk el, az izomzatot már nem érjük el. Ez főleg hasi zsírleszívásban fontos, hiszen a hason nem csak a bőr alatt, hanem a hasüregben is keletkezhet zsírfelrakódás. Ennek eltávolítása zsírleszívással nem lehetséges. Ilyen példa a sörhas, amikor a bőr alatt szinte semmi zsírfelesleg nincs, de a has mégis erősen elődomborodik.

Műtét után:

A műtét után bevérzés, suffuzió lehetséges illetve minden esetben ödéma keletkezik, mely 1-3 hónap alatt tűnik el. A zsírleszívást követően speciális kompressziós ruha viselete ajánlható 3-6 héten keresztül. Ritkán a sebből váladékképződés észlelhető, ez általában néhány nap alatt megszűnik. A műtét után hat hétig rázkódással járó sport tevékenységet nem szabad végezni. Ágynyugalom felesleges, jobb a minél hamarabbi aktív élet elkezdése. A varratszedés általában 1 héttel a műtét után esedékes.

Szövődmények:

A műtétnek a szokásos műtéti szövődményeken (utóvérzés, sebfertőzés, trombózis, tromboembólia) túl általában egyéb szövődménye nincs (előfordulása 3-5%). A műtéti vérzés általában nem jelentős, inkább a műtét utáni színeltérésben manifesztálódik. Kisebb vérömleny általában 1 hét- 10 nap alatt felszívódik. Erős vérzés ritkán, de jelentkezhet, mind a műtét alatt, mind a műtétet követően, főleg, ha a páciensnek erre hajlama van, vagy az antikoaguláns terápia ezt elindítja. Legrosszabb esetben az elvesztett vér pótlása is szükségessé válhat vérátömlesztés, transzfúzió formájában. Sebgyógyulási zavar vagy sebfertőzés ritkán alakul ki. Ha viszont tályogképződés lépne fel, azt sebfeltárással, gennylebocsátással kell kezelni. A nyitott seb a fertőzés lezajlása után magától beforr. Bármely műtéti beavatkozás során előfordulhat, hogy az érpályákban vérrög képződik és az a vér útján elsodródhat távoli szervekbe (embólia), pl. a tüdőbe.

Nagyon ritkán gyulladásos tünetek nélkül, vérellátási zavar miatt is előfordulhat körülírt területen bőrelhalás, aminek a hátterében sokszor valamilyen betegség (cukorbetegség, magas vérnyomás betegség, stb.) vagy korábbi műtéti heg(ek) áll(nak). Szintén ritkán - főleg nagyobb, zsíros hasaknál és idősebb korban – előfordulhat steril zsírelhalás, ami átmeneti váladékozással járhat. E szövődmények általában spontán gyógyulnak, speciális kezelést vagy műtéti beavatkozást  csak a nagy kiterjedésű bőrelhalások igényelnek.

A műtéti területen, illetve annak környékén lefutó idegszálak meghúzódása,  sérülése vagy átvágása érzészavart, érzéskiesést vagy a vártnál erősebb fájdalomérzést eredményezhet a műtéti területen, illetve annak környékén. Teljes állapotrendeződés hetek, hónapok alatt várható.

Speciális elváltozás ilyen műtétek után a műtéti terület egyenetlensége. Néha a legnagyobb gondosság mellet is előfordul, korrekciója egy újabb, de nem szívással egybekötött zsírmobilizálás pl. PAL rendszer segítségével.