• www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu

Hirlevél feliratkozásKeresés

Címlap

A betegség:

A szemölcsök vírusfertőzés következtében jönnek létre, az arra fogékony egyéneken. A vírus parányi bőrsérülésen keresztül a bőrbe hatol, és ha csökkent ellenállóképességet talál, a hámsejteket fertőzve szemölcsképződést indít meg. Általában kézen és a láb talpi felszínén fordulnak elő a leggyakrabban. Jellemzőjük, hogy elődomborodnak, gyakran érdes felszínűek, ugyanakkor ún. "gyökerük" is van. Ezért, ha  a talpon fordulnak elő, fájdalmasak is lehetnek.

Műtét előtti teendők:

A műtét előre megbeszélt időpontjában megjelent betegnek felvesszük az adatait, majd az orvosi vizsgálat előtt megkérjük, olvassa el az alábbi tájékoztatót. Ezt követi a szakorvosi vizsgálat, mely után az orvos szóban, az írásos betegtájékoztatónál részletesebben elmond minden, a műtéttel és az azt követő gyógyulási szakaszokkal kapcsolatos tudnivalót. Ezután a beteg, ha el kívánja végeztetni a műtétet, egy "megbízási szerződést" ír alá, melyben megbízza a klinikát a beavatkozás elvégzésére. Emellett vállalnia kell a betegnek az írásbeli tájékoztató alapján az otthoni sebkezelést is.

A vírusszemölcs műtétje:

A műtét helyi érzéstelenítésben történik, ami közvetlenül a szemölcs alá vékony tűvel beadott 1%-s Lidocain injekciót jelent. A műtét lényege, hogy C02 lézerrel gyökerestől elpárologtatjuk a szemölcsöt. Ezért a helyén "lyuk" marad, ami -  nagyságától függően, 2-6 hét alatt felsarjad, telítődik, majd hámosodik.

Műtét utáni teendők:

A műtétet 15-20 perces megfigyelés követi a klinikán. ezután a beteg megkapja a műtéttel kapcsolatos dokumentációt (zárójelentést, a megbízási szerződés egyik példányát, az írásos betegtájékoztatót, a számlát, az operáló orvos névkártyáját, valamint egy tájékoztatót a klinikán folyó egyéb tevékenységekről, majd távozhat. A műtét utáni napon a kötést le kell venni, lehet fürdeni, zuhanyozni, majd egy kis tapaszt felhelyezni a sebre. Az első egy hétben a fürdés után 4-5 perces fertőtlenítő áztatást szoktunk javasolni (Neomagnol). A lézerrel kezelt seb váladékozással gyógyul, ez nem kóros. Az első hét után otthon a lakásban célszerű szabadon hagyni a sebet, így gyorsabban gyógyul. Port, kenőcsöt tenni a sebre nem szabad. Fertőződéstől nem kell tartani. A teljes gyógyulási idő 2-6 hét, ami nagy mértékben függ a szemölcs nagyságától.

Lehetséges szövődmények:

Valamely beavatkozás szövődménymentességét egy orvos sem garantálhatja. Az orvosi beavatkozás szövődményei: utóvérzések, gyulladások azonban   -  hála az orvostudomány fejlődésének  -  egyre ritkábbak. Az otthoni gyógyulás szakaszaiban a beteg különböző elváltozásokat észlelhet, amelyek azonban nem mindig kórosak. A sebfájdalom, esetleg hőemelkedés az első napokban a normális sebgyógyulás úgymond velejárói, aggodalomra nem adnak okot. Műtéti szövődmények lehetnek: a vérzés, a gyulladás és a  kiújulás. Különösen nagy, mély gyökerű szemölcsök eltávolítása után előfordul a műtét utáni napon minimális vérszivárgás. Ez nagyobb kötés felhelyezése után abbamarad. Gyulladás esetén a seb környéke pirossá, meleggé, fájdalmassá válik. Késői szövődmény lehet a szemölcs kiújulása. Ezen esetekben azonnal értesíteni kell a klinikát  -  erre éjjel-nappal van lehetőség  -  ahol haladéktalanul mindent megtesznek a szövődmény elhárítására.

Gyógyulási kilátások:

Tapasztalatunk szerint a  lézeres vírusszemölcs eltávolítás után a gyógyeredmények igen jók. Az átlagos gyógyulási idő 3-4 hét. Késői szövődmény a vírus szemölcs kiújulása. Fontos tudni, hogy a látható, eltávolított szemölcsökön kívül lehetnek olyan apró, szemmel nem látható szemölcsök, melyek csak pár hetes növekedés után válnak láthatóvá. Ezért fontos a kontroll időpontok pontos betartása. Tartsa magát pontosan az orvos által adott utasításokhoz. Ezen tájékoztató csak általános felvilágosítást tud nyújtani Önnek. Kérjük, hogy az orvosi vizsgálat alkalmával tegye még fel kérdéseit, amelyekre pontosan, az Ön betegségének ismeretében tudunk válaszolni.