• www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu

Hirlevél feliratkozásKeresés

Címlap

A fül alaki rendellenességeinek legegyszerűbb formája az elálló fülkagyló, de a különböző fejlődési rendellenességek okozta alaki elváltozások skálája is széles. Ezek az alaki rendellenességek főleg gyermekkorban akár súlyos pszichés elváltozások forrásai lehetnek. A leggyakrabban előforduló, úgynevezett elálló fülkagyló korrekciója a fülkagyló porcának alaki eltéréseivel együtt (“kanálfül”, “szatírfül”, stb.) műtétileg jó eredménnyel korrigálható. A súlyosabb fejlődési rendellenességek (amelyek gyakran különböző szövetátültetéseket is igényelnek) bonyolultabb, általános érdeklődésre nem számot tartó eljárásokkal korrigálhatók. Ezekről itt nem beszélünk.

Az elálló fül műtétje helyi érzéstelenítésben, az injekciózás minimális kellemetlenségét leszámítva fájdalommentesen végezhető. A fülplasztika metszés nem látható helyen van, alig észrevehető heggel gyógyul. Gyakran a fülkagyló elülső felszínén is kell metszést ejteni, mely azonban szintén nem észrevehető heggel gyógyul. Nagyon ritkán a varratvonalban – egyéni hajlam esetén – keloid alakul ki, mely utókezelést, esetleg minimálisan egy évvel a műtét után újabb műtétet és gyakran röntgen besugárzást (a műtét után) tesz szükségessé. fülplasztika során a fül alakjának kívánt korrekcióját a fülkagyló-porc és a bőr egy részének eltávolításával illetve a porc újra formálásával végezzük. Az új formát speciális nyomókötéssel rögzítjük, amit 1 hétig érintetlenül hagyunk, mert eltávolítása, elcsúszása, elmozdítása az elérhető eredményt, a fül alakját veszélyezteti. Erre a páciensnek figyelnie kell a fülkorrekciós műtét utáni időszakban! Az esetleges vérzés ellenőrzésére 1-2 nappal a műtét követően kötéscsere jöhet szóba, de ezt mindig az operáló orvos végezze.

Műtét után:

haza lehet menni, a kötést a műtét után 1 héttel távolítjuk el. Ekkor történik a bőrvarratok eltávolítása is. A kötés eltávolítása után még 2-5 hétig éjszakára a füleket le kell kötni (hajpánt, kendő, sál), hidegtől, melegtől ajánlatos óvni (érzékeny a hőhatásokra). A duzzanat és az elszíneződés csak hetek alatt múlik el. A fülplasztikát követő 2 hónapig külső mechanikus behatásoktól (labdajátékok, küzdősportok, stb.) szigorúan óvni kell a fülkagylót, mert amíg a hegesedés megbízhatóan nem stabilizálja a műtéttel elért formát, addig az, külső behatásra bármikor visszaállhat eredeti helyzetébe. Mivel az emberi test sem teljesen szimmetrikus, nem várható, hogy a műtét után kialakuló forma, a műtéti heg minősége és helyzete teljesen szimmetrikus legyen.

Szövődmények:

A leggondosabb műtéti technika, a legjobb varróanyagok alkalmazása esetén is előfordulhat (3-5%) vérzés, sebfertőzés, sebgyógyulási zavar, igen kis kiterjedésű bőrelhalás vagy a porcok gyulladása, esetleg elhalása. Ezek a végeredményt általában nem befolyásolják, de a gyógyulás idejét meghosszabbíthatják, újabb műtéti beavatkozást nem igényelnek.