• www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu

Hirlevél feliratkozásKeresés

Címlap

A szemek az arc jellegének fontos meghatározói és sajnos az öregedés jelei - a ráncok talán leghamarabb a szem körül jelentkeznek. A ráncos, lógó szemhéjak és a szem körüli táskák fáradt, öreges külsőt kölcsönöznek tulajdonosuknak. A szemhéjplasztikai műtét a szemhéjak relatív bőrfeleslegének kimetszéséből áll, ami által a megmaradt bőr feszessé válik. Ha szükséges, egyidejűleg eltávolítjuk a szemüregi zsírszövet elődomborodásából adódó úgynevezett táskákat is.           Szemhéjplasztika helyi érzéstelenítésben, abszolút fájdalommentesen végezhető (az injekciózás kellemetlenségeit leszámítva). A műtéti sebek szemhéjanként 1 –1 bőrfelszín alatt vezetett úgynevezett tovafutó varrattal történik. Az operált szemhéjakat speciális, steril, papírszerű anyagból készült sebtapasszal teljes szélességükben befedjük. Egyéb kötést nem kell használni.

Műtét után:

Az egész műtéti terület napszemüveggel eltakarható. A tapaszokat és varratokat 5-7 nap múlva távolítjuk el.  A szem körüli szövetek a szervezet leglazább szövetei közé tartoznak, így szemhéjplasztika után a szemhéjak beduzzadnak, kékesen elszíneződnek (bevéreznek) belőlük rózsaszínű, vérrel pettyezett váladékszivárgás észlelhető az első 48 órában. A beteg feszülést érezhet, szemhéjait – főleg reggel – nehezen tudja nyitni–zárni, gyakran könnyezik. Előfordulhat, hogy a duzzanat miatt a szemek zárása átmenetileg nem tökéletes, illetve az alsó szemhéjak esetén, azok átmeneti, kisfokú kifordulása is felléphet. Ezen tüneteket jelentősen mérsékelni lehet a műtéti terület jegelésével, amit az első 2 napban feltétlenül szükséges alkalmazni. A szemrést minden reggel kamillás vattával lehet kitisztítani. Ez szükség szerint napközben is ismételhető. Érszűkítő és/vagy antibiotikumos szemcsepp csökkenti a könnyezést. (Visine, Vitabact vagy hasonló). blepharoplastica után néhány napig erős fényben sötét szemüveg viselése ajánlatos. Varratszedés után a szemhéjak az arccal együtt vízzel moshatók. Szemhéj, - illetve szempillafestés 3 hétig tilos! Az arc bőrápolása és sminkelése szabadon végezhető a szemhéjplasztika után.  A bőr elszíneződése (kék, zöld, sárga) és duzzanata 1-3 hét alatt alig észrevehetővé válik, illetve megszűnik. Esetenként a duzzanat nehezebben szűnik meg, ami az alsó szemhéj szélének helyzetét is befolyásolhatja. A végleges állapot kb. 2-3 hónap múlva alakul ki, bár az eredmény 90%-ban már 3 hét múlva látszik.szemhéjplasztika műtéti hegei általában 6-12 hónappal a műtét után alig észrevehetőek, nem kielégítő hegesedés csak nagyon ritkán fordul elő. Amennyiben a faggyúmirigyek kivezető csöve a hegbe kerül, a váladék nem tud kiürülni, a bőr alatt gyűlik és kiemelkedést, kásadaganat kialakulását okozhatja.

Mivel az emberi test, a szemhéjak sem teljesen szimmetrikusak, nem várható, hogy a műtét után kialakuló forma, a bőr feszessége, a műtéti heg minősége és helyzete teljesen szimmetrikus legyen.

      Szövődmények: A leggondosabb műtéti technika, a legjobb varróanyagok alkalmazása esetén is előfordulhat vérzés, sebfertőzés, sebgyógyulási zavar, esetleg igen kis kiterjedésű bőrelhalás. Ezek a végeredményt általában nem befolyásolják, de a gyógyulás idejét meghosszabbíthatják. A műtét a látást nem befolyásolja. szemhéjplasztika speciális veszélye, hogy az alsó szemhéj a műtét után tartósan kifordulhat, ami esztétikailag is zavaró, de állandó könnyezés és egyéb panaszok forrása is lehet (ectrópium). Ez akkor fordul elő, ha a sebész túl sok bőrt távolít el az alsó szemhéjból, vagy ha annak izomzata és vázszerkezete (elsősorban idős korban) eleve petyhüdt, laza. Ez utóbbi legtöbbször a műtét előtt is észlelhető, de ritka esetben előfordul, hogy csak a műtét után derül ki. Mindkét esetben újabb műtét szükséges az elváltozás megszűntetésére.

Szemhéjplasztika eredményének tartósságát alkati adottságok és az életkor befolyásolja. Az elért eredmény 5-10 évig általában megmarad. A műtét szükség esetén megismételhető.