• www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu

Hirlevél feliratkozásKeresés

Címlap

Az ajakfeltöltés egyszerű: lényege, hogy a bőrbe, vagy a bőrréteg alá  anyagot juttatunk be injekciózással mellyel a keskení  ajkak is megvastagíthatóak, valamint az ajakkontúr is módosítható. A kezelés csupán néhány percet vesz igénybe, s azonnal látható eredménnyel jár. Fontos megjegyezni, hogy a befecskendezendő anyagok csupán átmeneti eredményt biztosítanak, a kezelés fél-, legfeljebb egy évente megismételendő!

Az ajakfeltöltésre használt anyagok típusai:

- kollagén,
- hialuronsav alapú anyagok,
- tejsav-származékok,
- dextránszármazékok,
- felszívódó poliakrilamid vegyületek (nem javasolt)

-saját zsír

-szilikon (tilos!)

Az ajakformálásra használt anyagok hatása igen változó lehet, néhány hónaptól akár 5 évig is eltarthat. Előnyös tulajdonságuk, hogy a lebomlás utáni komplikáció esélye igen csekély. Hátrány lehet, hogy az eredmény folyamatos fenntartásának érdekében a kezelést a befecskendezett anyag milyenségétől függően időnként meg kell ismételni.
Terápiás javaslatunk elsősorban a kisebb, felszínesebb ráncok eltűntetése, valamint az ajakformálás.

Tartós, akár évtizedekig hatástartó készítmények

Ide tartoznak, a PMMA, a HEMA,  poliakrilamid és a szilikon. A hatásmechanizmus lényege, hogy felszívódásuk során ezek az anyagok a környező szöveteket rostképzésre serkentik, emellett a nem felszívódó komponens térfogatnövelőként viselkedik.
Ezeknél az anyagoknál a túlkorrekció problematikus lehet, ezért először alulkorrigálunk, s amennyiben még nem érte el a kezelés a kívánt hatást, az első beavatkozástól számított 3 hónap elteltével kiegészítő kezelést hajtunk végre. Ezeket a plasztikai sebészek többsége így mi sem alkalmazzuk. Tartós ajakfeltöltésre a saját zsír adása jön szóba.

Az ajakfeltöltés menete

A kiválasztott anyagot egy nagyon vékony tű segítségével beinjekciózzuk a kezelésre szoruló bőrfelületbe, vagy az alatta lévő rétegbe.  Az érzéstelenítés injekciós érzéstelenítő blokáddal történik  ajakformáláskor. Az ajakfeltöltés időtartama mindössze 10-20 perc. Az eredmény közvetlenül a kezelés után még nem válik láthatóvá, hiszen a szúrás eredményeképpen kialakult duzzanat ezt nem teszi lehetővé (ez ajakvastagításnál jellemző igazán). A duzzanat 2-3 nap alatt felszívódik, s akár 30-40%-kal is csökkenhetnek a méretek (ezért a látvány ebben az időszakban megtévesztő lehet).
A kezeléseket követően előfordulhat kisebb duzzanat, bőrpír, kismértékű deformáltság, enyhe fájdalom, esetleg a bőr enyhe elszíneződése. A felsorolt tünetek 2-3 (maximum 3-4) nap alatt elmúlnak. Ajakvastagítást követően a végleges eredmény nagyjából 1 hét múlva válik láthatóvá, addig enyhébb egyenetlenségek lehetnek az ajkakon.

A beavatkozások kockázatai

A felsorolt anyagok bármelyikét is alkalmazzuk a saját zsír kivételével, allergiás reakció léphet fel. Ez duzzanattal, bőrvörösséggel, érzékenységgel járhat. A bőr saját baktériumai is okozhatnak ilyen tüneteket az ajakfeltöltéshez szükséges injekciós szúrások nyomán esetleg kialakuló fertőzés miatt. Megfelelő utókezeléssel e komplikációk kiválóan kezelhetők. Ritkán előfordulhat, hogy ajakformálás után tapintható csomó keletkezik az anyag helyén, elenyésző esetben évekkel a kezelést követően. E csomó rendszerint nem látható, de az ajkakon zavaró lehet, ezért súlyosabb esetben elkerülhetetlenné válhat a sebészi eltávolítás. Amennyiben a páciens elszenvedője volt egy herpeses kórelőzménynek, megvan az esélye, hogy a tűszúrás újabb hasonlót indukál. A lebomló, tehát nem végleges eredménnyel járó anyagok beadása után lehetséges, hogy a készítmény gyorsabban szívódik fel, mint az várható volna (ennek okai egyéni kötőszöveti sajátosságok lehetnek).

A kezelés után:

Az ajakfeltöltésen átesett területet néhány napig pihentetni kell, masszírozás, kozmetikai kezelés, krémek, kenőcsök alkalmazása tilos. Kerülni kell a túlzott mimikát, a sok beszédet, az erős rágást. Napozás, szoláriumozás ugyanúgy ártalmas lehet, mint a hőingadozás, amíg a bőrpír meg nem szűnik.

A  kezelés nem javasolt:

- amennyiben a páciens allergiás a hatóanyagra
- bőrbetegségek, vagy herpes esetén
- súlyos allergiás kórképek esetén
- autóimmun-betegségben szenvedők esetében
- véralvadásgátló készítmények szedése esetén