• www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu

Hirlevél feliratkozásKeresés

Címlap

Ráncfeltöltésre különböző anyagokat használhatunk. Felosztásuk tartósságuk szerint történik. A permanens (nem felszívódó) anyagok használata nem javallt (pl. folyékony szilikon), a semipermanens anyagok használata elterjedt, de késői szövődmények esetleges fellépése nagyobb kockázatot jelent (pl. polymethylmethacrylate = PMMA). A felszívódó anyagok köre (elsősorban hyaluronsav származékok) igen elterjedt, biztonságos. Beadásuk egyszerű, de gyakran tanulási folyamathoz kötött. Ráncfeltöltéskor a beadandó anyagot vékony tűvel fecskendezzük be a kívánt területre. Ezek az anyagok fél – másfél év alatt szívódnak fel, kivételt az ajakba adott töltőanyagok tartóssága jelent, itt a jó vérellátás miatt akár néhány hét alatt is eltűnhet a beadott töltőanyag. Elsősorban az arcon használjuk őket, de más testtájon is alkalmazható ráncfeltöltés (pl. dekoltázs, kézhát, a testen bárhol előforduló egyenetlenségek, hegek kezelése)

Fillerek helyett ma egyre gyakrabban használatos ráncfeltöltésre, ajakvastagításra a saját zsír átültetése, akár a ráncok eltüntetése, vagy mérséklése céljából. Beadása a fillerekhez hasonló (annyival bonyolultabb, hogy egy adó területről előbb saját zsírt kell nyerni, tehát a műtéti időt megnöveli), sok esetben azonban a beadandó területet is előkészítjük, a szöveteket a ránc alatt szétválasztjuk, hogy beadáskor a zsír könnyebben elhelyezkedhessen.

Kezelés után:

Ráncfeltöltés után a kezelt terület mozgásainak minimalizálása, száraz hűtése 1-2 napig javasolt.

Szövődmények:

Beadásuk után vérömleny, suffúzió keletkezthet, mely néhány nap (7-10) alatt felszívódik. Beadás utáni fertőzés ritkaságszámba megy, de előfordulhat. Csomók elsősorban az ajakba adott töltés után, de a ráncok alatt is előfordulhatnak. A felszívódó anyaggal történt töltés után egy év alatt a csomók is felszívódnak, eltűnnek. Ritkán, nem várt allergiás reakció is felléphet beadásuk következtében. A beadott terület fölött extrém ritkán bőrelhelás is előfordulhat. A kezelt területen, területeken mind az atrófiás, mind a hipertrófiás és keloidos hegek kialakulhatnak.

Saját zsírral való töltés esetén e fenti szövődményekre számíthatunk, de a kezelt terület mellett még egy adó terület is van, ahol szintén e fenti szövődmények előfordulhatnak!