• www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu

Hirlevél feliratkozásKeresés

Címlap

Felkari dermolipectomia

 

A hasi bőr-zsírfeleslegekhez hasonlóan jelentős fogyást követően a felkaron is kialakulhatnak zavaró bőrredők.  Ezek eltávolítása sebészeti kimetszéssel karplasztika, felkari dermolipectomia, történhet. 

A terület nagyságától függően a karplasztikát helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végezzük.  Altatás - de gyakran helyi érzéstelenítés - esetén is előfordulhat, hogy egy alkalommal csak az egyik oldal korrigálása végezhető el a bőrfelesleg mérete miatt vagy technikai okokból. A felkaron a metszésvezetés egyéni adottságoktól, a redő nagyságától függően történhet hosszanti, illetve ferde irányban. Mindkét hegvonal optimális esetben vékony, de feltűnő helyen lévő heggel gyógyul. 

Az egyéni gyógyhajlamtól függően a karplasztika hegei lehetnek vaskosak, szélesek, lassan halványulóak, zavaróak is. A felkari dermolipectomia során dréncső behelyezése válhat szükségessé, melyet a váladékképződés (vérzés, savózás) megfelelő szint alá csökkenése esetén lehet eltávolítani.

A varratszedés karplasztika műtétnél több szakaszban történik, és általában a műtét után 2-3 hét múlva fejeződik be. Nehéz fizikai munka, sportolás, karplasztikát követő hat hétig nem engedélyezett, ezt követően fokozatos terheléssel a teljes fizikai aktivitás három hónap elteltével érhető el.

Mivel az emberi test sem teljesen szimmetrikus, nem várható, hogy a karplasztika után kialakuló forma, a bőr feszessége, a műtéti heg minősége és helyzete teljesen szimmetrikus legyen.

Műtét után:

A műtétet követően kompressziós ruha viselése szükséges, legalább a varratszedés időpontjáig (általában 2 hét).

Szövődmények:

A  felkari dermolipectomia után a bármilyen más sebészeti beavatkozás kapcsán szóba jöhető szövődmények (vérzés, fertőzés, sebgyógyulási zavar, trombózis) léphetnek fel (3-5%). Karplasztika során a műtéti vérzés általában nem jelentős és biztonsággal csillapítható. Kisebb vérömleny általában felszívódik, nagyobb vérömleny esetén annak eltávolítása szükséges lehet. Erős vérzés ritkán, de jelentkezhet, mind a műtét alatt, mind a karplasztikát követően, melyet esetleg csak ismételt műtéttel lehet csillapítani. Legrosszabb esetben az elvesztett vér pótlása is szükségessé válhat vérátömlesztés, transzfúzió formájában. Sebfertőzés ritkán alakul ki felkari dermolipectomiák kapcsán. Ha viszont tályogképződés lépne fel, azt sebfeltárással, gennylebocsátással kell kezelni. A nyitott seb a fertőzés lezajlása után magától beforr.  Felkarplasztika után nagyon ritkán előfordulhat körülírt bőrelhalás és viszonylag gyakran zsírelhalás (főleg nagyobb bőr-zsírfeleslegeknél és idősebb korban), ami átmeneti váladékozással járhat. Ilyenkor a sebvonal egy vagy több kisebb-nagyobb szakaszon megnyílhat vagy megnyitásra kerülhet, hogy az elhalt szövetek kiürülhessenek. Ilyenkor a legfontosabb tennivaló a seb tisztántartása, zuhanyozása, antiszeptikus oldattal való kezelése orvosi utasítás szerint. E szövődmények általában spontán gyógyulnak, speciális kezelést vagy műtéti beavatkozást nem igényelnek, de akár hetekig is eltarthatnak.  Bármely műtéti beavatkozás során előfordulhat, hogy az érpályákban vérrög képződik és az a vér útján elsodródhat távoli szervekbe (embólia), pl. a tüdőbe.

Karplasztika után a műtéti területen illetve annak környékén lefutó idegszálak meghúzódása, sérülése vagy átvágása érzészavart, érzéskiesést vagy a vártnál erősebb fájdalomérzést eredményezhet a műtéti területen illetve annak környékén. Teljes állapotrendeződés hetek, hónapok alatt várható.

Speciális elváltozás felkari dermolipectomia  után a seroma képződés. Mivel nagy területeket mobilizálunk, a visszatapadás lassúbb lehet, s közben az izom és zsírszövet között sárgás, szagtalan folyadék (seroma) keletkezhet, mely az esetek egy részében leszívásra (1-5 alkalom) kerül, egy részük pedig spontán felszívódik.