• www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu
  • www.slcmed.hu

Hirlevél feliratkozásKeresés

Címlap

Ritkán a  fenéktájon is végzünk bőr-zsírfelesleg eltávolítást.  A fenékplasztika során a tompor lógó bőrfeleslegének metszési vonala a fenék alatti természetes redőbe esik.

Fenékplasztika műtétnél is dréncső (csövek) behelyezése szükséges lehet, melyeket a váladékképződés (vérzés, savózás) megfelelő szintre való csökkenése után távolítunk el.

Dréncső (csövek)

A fenékplasztika során a bőr-zsírfeleslegeknek megfelelően nagy területen kell preparálást végezni. Tekintettel a nagy sebfelületekre, a leggondosabb vérzéscsillapítás mellett is dréncső (csövek) elhelyezése válik szükségessé a műtét végén, melyen át a sebváladék a csővel összekötött műanyag palackba kerül, illetve enyhe szívással a bőr letapadását segíti elő. A dréncső (csövek) eltávolítása műtét után 1-14 nappal történik. Fokozott váladékképződés esetén a dréncsövet tovább kell benntartani, és az is előfordulhat, hogy a dréncső eltávolítása után képződő sebváladékot a bőrön át, injekciós tűvel való leszívással kell eltávolítani. (Ez teljesen fájdalmatlan beavatkozás.) Elhúzódó váladékképződés esetén kórházi benntartózkodás nem szükséges, a cső (csövek) eltávolítása illetve a műtéti terület ellenőrzése, szükség esetén a váladék leszívása járóbeteg-rendelésen elvégezhető.

Varratszedés, szövődmények

A varratszedés fenékplasztika után több szakaszban történik, és általában a műtét után 2-3 hét múlva fejeződik be. Nehéz fizikai munka, sportolás, a műtéteket követő hat hétig nem engedélyezett, ezt követően fokozatos terheléssel a teljes fizikai aktivitás három hónap elteltével érhető el.

Mivel az emberi test sem teljesen szimmetrikus, nem várható, hogy a fenékplasztika után kialakuló forma, a bőr feszessége, a műtéti heg minősége és helyzete teljesen szimmetrikus legyen.

A  dermolipectomia bármelyik típusára vonatkozóan a bármilyen más sebészeti beavatkozás kapcsán szóba jöhető szövődmények (vérzés, fertőzés, sebgyógyulási zavar, trombózis) léphetnek fel (3-5%). A műtéti vérzés fenékplasztika során általában nem jelentős és biztonsággal csillapítható. Kisebb vérömleny általában felszívódik, nagyobb vérömleny esetén annak eltávolítása szükséges lehet. Erős vérzés ritkán, de jelentkezhet, mind a műtét alatt, mind a műtétet követően, melyet esetleg csak ismételt műtéttel lehet csillapítani. Legrosszabb esetben az elvesztett vér pótlása is szükségessé válhat vérátömlesztés, transzfúzió formájában. Sebfertőzés ritkán alakul ki dermolipectomiák kapcsán. Ha viszont tályogképződés lépne fel, azt sebfeltárással, gennylebocsátással kell kezelni. A nyitott seb a fertőzés lezajlása után magától beforr. Nagyon ritkán előfordulhat fenékplasztika után körülírt bőrelhalás és viszonylag gyakran zsírelhalás (főleg nagyobb bőr-zsírfeleslegeknél és idősebb korban), ami átmeneti váladékozással járhat. Ilyenkor a sebvonal egy vagy több kisebb-nagyobb szakaszon megnyílhat vagy megnyitásra kerülhet, hogy az elhalt szövetek kiürülhessenek. Ilyenkor a legfontosabb tennivaló a seb tisztántartása, zuhanyozása, antiszeptikus oldattal való kezelése orvosi utasítás szerint. E szövődmények általában spontán gyógyulnak, speciális kezelést vagy műtéti beavatkozást nem igényelnek, de akár hetekig is eltarthatnak.  Bármely műtéti beavatkozás során előfordulhat, hogy az érpályákban vérrög képződik és az a vér útján elsodródhat távoli szervekbe (embólia), pl. a tüdőbe.

Fenékplasztika során a műtéti területen területen illetve annak környékén lefutó idegszálak meghúzódása, sérülése vagy átvágása érzészavart, érzéskiesést vagy a vártnál erősebb fájdalomérzést eredményezhet a műtéti területen illetve annak környékén. Teljes állapotrendeződés hetek, hónapok alatt várható.

Speciális elváltozás ilyen műtétek után a seroma képződés. Mivel nagy területeket mobilizálunk, a visszatapadás lassúbb lehet, s közben az izom és zsírszövet között sárgás, szagtalan folyadék (seroma) keletkezhet, mely az esetek egy részében leszívásra (1-5 alkalom) kerül, egy részük pedig spontán felszívódik.